Qualcomm могат да се похвалят, че спечелиха втора важна съдебна битка срещу Apple. Този път компанията ще принуди своя конкурент да изтегли от пазара в Германия някои модели iPhone. Вече ви информирахме, че преди дни Qualcomm наложиха забрана за продажбите на седем модела iPhone в Китай. В опит да отговорят на новите изисквания от Apple бяха принудени да променят кода на своята операционна система, за да продължат да предлагат смартфоните си на атрактивния пазар в Китай.

 

Сегашното решение на съдебните власти в Германия със сигурност ще задълбочи конфликта между двете компании. Аpple ще бъдат принудени да спрат продажбите на някои модели на iPhone в страната. От Reuters очакват решението да се отрази "само" на няколко милиона броя на смартфоните, като се има предвид факта, че компанията продава стотици милиони на година. По-големият проблем, обаче е, че за втори път само за няколко седмици съдебните власти отсъждат против Apple в този казус.

 

 

Със сигурност Apple ще обжалва решението, но имаме всички основания да смятаме, че това е само началото на дълга патентна битка между двете компании. Стойността на акциите на Apple отчете минимален спад от 2.3%, след като информацията за това решение стана публично достояние. Тук е момента да отбележим, че компанията на свой ред съди Qualcomm в САЩ по съвсем различни обвинения. Можем само да се надяваме, че конфликта им няма да навреди на иновациите в индустрията.

 

Oще от Digital: Qualcomm искат да спрат и продажбите на iPhone Xr и iPhone Xs в Китай