Aктивната работа над Android 12 вече стартира, като Google подготвят доста нови функционалности. Една от сферите, които компанията иска да подобри е хаптичната връзка в смартфоните. Някои производители са още по-нетърпеливи и няма да губят време преди да разберат какви са конкретните идеи на Google.

Qualcomm, които имат важна роля в екосистемата от смартфони с Android официално обявиха партньорство със специалистите в хаптичните технологии от Lofelt. Съвместният проект цели да доведе до навлизането на тъчскрийн сензори от ново поколение, които предлагат същата интуитивност и възможности, както iPhone.

Първата стъпка е създаването на универсална хаптична рамка за софтуерни решения, която ще се поддържа от процесорите на Qualcomm. Производителите на Android ще могат да лицензират необходимите софтуерни инструменти за своите нужди. Това е подходящо за добавяне на специфични геймърски контролери на игрите, както и дори аксесоари, улесняващи работата със смартфоните.

В момента процесорите с бранда Snapdragon се използват от стотици милиони устройства с Android.

 

 

По този начин Qualcomm ще позволят на голям брой потребители да се възползват от подобрената хаптична технология в Android, над която работят с  Lofelt. Припомняме ви, че още преди две години Apple започнаха да предлагат на разработчиците по-усъвършенствани инструменти за симулиране на тъч команди, чрез вибрации.

Съчетаването им със звук и допълнителни функции в игрите могат да допринесат за още по-завладяващ ефект и реалистичен геймплей на съдържанието. Aко Qualcomm успеят да направят същото с универсалната рамка, която подготвят заедно с Lofelt ще подобрят допълнително взаимодействието със смартфоните с Android.

Аудио технологиите също са част от портфолиото на Lofelt, тъй като основателите на компанията имат са работили в музикални софтуерни компании като Ableton и Native Instruments.

 

Още от Digital: Qualcomm Snapdragon X65 е модем за смартфони, който поддържа 5G скорости от 10Gbps