Samsung и Huawei са двата най-големи производители на смартфони с Android в индустрията, които заедно с Qualcomm се присъединиха в интересна инициатива. Трите компании са постигнали съгласие да подкрепят и изиграят ключова роля в популяризирането на MPEG-5 EVC (Essential Video Coding) кодека. Този стандарт ще намери място в устройства с 4K и  8К резолюция, но също така е оптимизиран за виртуална и добавена реалност. 

Решението на Qualcomm, Samsung и Huawei донякъде е изненадващо, тъй като компаниите дават подкрепата си за EVC кодека вместо за алтернативния HEVC. Това е съкращание от High Efficiency Video Codec (HVEC), който вече се използват от смартфони на пазара. HEVC  превъзхожда всички останали видео кодеци в индустрията и предлага оптимално качество на съдържанието, което е подходящо за стрийминг и гледане на  4К видео.

Според официалните данни MPEG-5 EVC предлага същото качество както HEVC, но въпреки това се отличава с 26% по-ниски "Bitrate" стойности. Така се гарантира по-нисък трафик на данни при възпроизвеждане на идентично съдържание в 4K/8K формати.

 

 

В същото време това предимство на MPEG-5 EVC е гаранция, че големината на файловете с този кодек ще бъдат по-малки като размер, което е важно особено за собствениците на смартфони. Технологичните преимущества пред HEVC не са единствената причина Qualcomm, Huawei и Samsung да възприемат алтернативен подход и да се включат в разработката на друг стандарт за 8K резолюция и HDR видео

Съществуват и финансови аспекти, тъй като HEVC изисква производителите да плащат лицензионна такса за всяко устройства продадено на пазара, което използва кодека. Това важи както за H.265, така и за предстоящия H.266, който тепърва ще навлиза масово в индустрията. 

Бъдещите компании няма да се налага да плащат, за да използват EVC, тъй като ще имат достъп до безплатна версия за кодека. Предвидени са опционални елементи, които изискват допълнителни такси, но могат да бъдат деактивирани индивидуално, което ще предостави повече свобода на партньорите на Qualcomm, Huawei и Samsung, която използват видео кодека в своите устройства. 

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за резолюциите 8K, 5K, 4K, 2K, 1080p и 1440p