Qualcomm са водещ производител на мобилни процесори и ценен хардуерен партньор за Huawei. Санкциите на американското правителство създадоха сериозни затруднения заради невъзможността да купуват нужните хардуерни компоненти. Единственият вариант да се преодолеят рестрикциите е САЩ  да издадат специален лиценз за продажба на хардуер на определени компании.

Водещи технологични компании, сред които AMD и Intel вече се възползваха от тази възможност. Добрата новина за Huawei e, че документите входирани от Qualcomm също са одобрени от американската администрация. По този начин компанията ще може да продължи да доставя хардуер до китайския производител.

Важно е да отбележим, че купуването на хардуер е лимитирано единствено до 4G процесори. Независимо от това можем да бъде сигурни, че Huawei ще останат доволни от решението, което им позволява да доставят свободно чипове от Qualcomm. Припомняме ви, че китайският производител вече няма право да създава своите Kirin процесори, които използват в смартфоните си, тъй като TSMC също са в черния списък на САЩ.

 

 

Всяко едно решение, което улеснява продажбата на хардуер е добро дошло за Huawei. Доставките на Qualcomm могат да се превърнат в ключов фактор за стабилизирането на бизнеса със смартфони на компанията. Покупката на 4G процесори е подходящо решение за устройствата на Huawei особено в средния и ниския ценови клас.

Китайският производител се надява и другите водещи технологични партньори да получат лиценз, което да им позволи да възстановят нормалните си бизнес операции. Докато това се случи Huawei ще разчитат изцяло на собствената операционна, която се казва Harmony OS. Платформата ще има ключово значение за бъдещето и стратегията на компанията през 2020г.

Можем да очакваме броя на производителите, които искат лиценз за продажба на хардуер до Huawei да продължи да се увеличава в следващите седмици. Няма да е изненадващо, ако още в началото на 2021г. видим премиерата на устройства, които използват 4G процесори на компанията и са позиционирани в средния и бюджетния ценови клас.

 

Oще от Digital: Над 300 компании са поискали лиценз да продават хардуер на Huawei, включително и Qualcomm