Qualcomm и Аpple са две от най-големите имена в индустрията, които се оказаха в центъра на редица обвинения през последните месеци. След като отношенията между тях се вложиха драстично съвсем логично спора се пренесе в съдебната зала. Основният мотив на Qualcomm е, че Apple продължават да се облагодетелстват от употребата на уникалните им технологии, без да компенсират компанията по никакъв начин. Това твърдение успя да убеди представителите на Fuzhou Intermediate People’s Court, които наложиха предварителна забрана за продажби на iPhone.

 

Tрябва да отбележим, че санкцията важи единствено за територията на Китай и е свързана с някои от по-старите поколения на смартфоните. Съдебните власти твърдят, че Apple използва неправомерно софтуерни патенти на Qualcomm, които са свързани с начина, по който разглеждаме, редактираме и управляваме снимките от мобилните си устройства. Оказва се, че засегнати от решението са моделите от iPhone 6s до iPhone X, които вече са получили ъпдейт към платформата iOS 11. Новата генерация на смартфоните не попада в списъка, съобщава AppleInsider.

 

 

Причината е, че са произведени след старта на съдебното дело между двете компании, което започна в началото на миналата година. Въвеждането на първоначална забрана е свързана с устройствата, които Apple директно предлага на клиентите си в своите магазини и не засяга реновираните iPhone-и или версиите, продавани втора ръка. На този етап засегнатите устройства все още се продават в Китай, но ако решението на съда се потвърди на следващата инстанция е вероятно да бъдат изтеглени от местния пазар.

 

Oще от Digital: Apple, Huawei и Qualcomm ще са най-големите купувачи на 7-нанометрови процесори през 2019г.