Qualcomm са известно име в мобилната индустрия най-вече заради популярната серия от процесори Snapdragon. Компанията разработва и други хардуерни решения, включително 5G модеми и сензори за пръстов отпечатък. Очаква се доста сериозна конкуренция в сегмента на смартфони през 2021г.

Със сигурност Qualcomm ще продължат да се борят с MediaTek, за да бъдат най-големият производител на мобилни процесори в индустрията. Сега разбираме за следващата бизнес инициатива на компанията, която е свързана с придобиването на иновативния CPU стартъп, NUVIA. Официалните параметри на сделката достигат до $1.4 млрд.

Клаузите на споразумението предвиждат целия експертен екип на NUVIA, който се състои от бивши инженери на Apple да се присъедини към Qualcomm. Някои от служителите са работили в дивизията, която създава модифицираните ARM процесори, които Apple използва в последните версии на MacBook и iPhone.

Сделката ще позволи на Qualcomm да разширят влиянието си в нови продуктови категории, информира TechRadar.

 

 

Купуването на NUVIA ще бъде един от последните стратегически ходове на главния изпълнителен директор на Qualcomm, Стивън Моленкомпф. Той ще напусне компанията след като в продължение на 26 години работи активно, за да превърне Qualcomm в световен лидер при мобилните процесори за смартфони.

Интеграцията на технологиите на NUVIA вероятно ще позволи на бъдещите архитектури от Snapdragon серията да консумират по-малко енергия. Уникалните разработки с изкуствен интелект на този стартъп също са гаранция да очакваме още по-добри процесори с поддръжка на 5G мрежи и AI алгоритми от Qualcomm. 

NUVIA вече събраха финансиране в две инвестиционни кампании, които генерираха повече от $300 млн. Сделката с Qualcomm ще предостави още повече възможности за създаване на по-интелигентни изчислителни системи. Регулаторите също трябва да дадат своето одобрение за сделката, което се очаква да стане факт в следващите месеци. 

 

Още от Digital: Новите сензори за пръстов отпечатък на Qualcomm обещават 50% по-бързо отключване на смартфоните