Отношенията между най-големия производител на мобилни процесори и Apple продължават да са доста обтегнати. Вече ви информирахме, че Qualcomm искат да спрат продажбите на iPhone в САЩ, защото Apple не плащат за шест патента. Мащабният конфликт между двете компании изглежда ще обхване и други ключови пазари в световен мащаб. Oт Reuters ни информират, че aдвокатите на Qualcomm вече са завели дело в съда за интелектуална собственост в Пекин. В него е посочено, че Apple нарушава патентите на компанията и трябва да бъде санкционирана за тази практика.

 

Oфициален говорител на Qualcomm потвърди за делото, но не пожела да коментира конкретни детайли и параметри на обвинението. С оглед факта, че Китай е един от най-ключовите пазари в световен мащаб можем да сме сигурни, че Apple ще реагират бързо и вероятно на свой ред ще заведат дело срещу Qualcomm. Всичко това ще изостри допълнително и без това влошените отношения между двете компании. Apple коментираха ситуацията, споделяйки, че са водещо име в индустрията и никога не са отказвали да плащат за чужди технологии, когато е необходимо.

 

Qualcomm искат не само финансово възнаграждeние за използването на патентите им в смартфоните на Apple, но също да спрат продажбата и производството на iPhone в Китай. Oт Apple смятат, че патентите, за които става въпрос в случая никога не са били коментирани между двете страни и са регистрирани от Qualcomm в последните месеци. Независимо от развоя на това дело със сигурност може да очакваме съдебния конфликт между две от най-популярните имена в мобилната индустрия да продължи да се задълбочава.

 

Вижте защо Apple е против други компании да ползват плодове за свои лога