Водещите производители на смартфони използват основно процесори, които са базирани на чип дизайните на ARM. Стратегията на този бранд е да лицензира своите технологии на другите компании, което позволява да се разработват модифицирани архитектури за различните устройства. Този бизнес модел позволява на производителите да са максимално гъвкави, но респективно ги прави зависими от ARM. Някои от най-големите имена в индустрията инвестираха средства в алтернативно решение.

 

В случая става въпрос за Qualcomm, Samsung и Intel, които се съгласиха да инвестират сума от $65.4 млн., за да финансират дейността на компанията SiFive. Интересът на технологичните гиганти не е случаен, тъй като специалистите на SiFive разработват атрактивна технология с отворен код, която се казва "RISC-V". Благодарение на тази иновация е възможно да се съкрати осезаемо времето за производство на процесори за смартфони и други мобилни устройства, информира AndroidAuthority.

 

 

Интелектуалната собственост на SiFive позволява да произвеждат процесори за мобилни джаджи за период между един и три месеца. За сравнение за този процес сега е нужно около година. Компанията дори твърди, че може да съкрати този период "до броени седмици" и иска да революционизира цялата индустрия. Инвестициите на големи брандове в IT сектора като Samsung, Intel и Qualcomm са само доказателство за потенциала на технологиите, които притежава SiFive.

 

Още от Digital: ТSMC започват производството на 5-нанометрови процесори за смартфони