Аpple ще трябва да се справят с неочакван проблем в опита си да реализират премиерата на първия iPhone, който поддържа 5G мрежи. Два от най-големите производители на хардуер в мобилната индустрия, а именно Samsung и Qualcomm на този етап са отказали да доставят 5G модеми за компанията. От една страна Apple и Qualcomm са в центъра на съдебен конфликт, а от друга Samsung ще разполагат с ограничени количества на своя Exynos 5100 5G модем до края на годината, съобщава 9to5mac.

 

Другият проблем за Apple е, че Intel все още не разполагат с подобен продукт, тъй като ХММ 8160 eдва ли ще бъде готов преди началото на следващата година. Всичко това означава, че компанията няма да представи iPhone с 5G през 2019г. Някои анализатори изразиха съмнение, че Аpple ще се справи със ситуацията навреме за премиерата на следващата генерация на смартфоните в края на 2020г. Решението е да се ускори производството на Intel XMM 8160, но тепърва предстоят преговори между двете страни.

 

 

Песимистичният вариант е Apple да забавят първия iPhone с технологията до 2021г., което може да създаде важно предимство на конкурентните устройства с Android. Все пак компанията вероятно няма да пести усилия и средства, за да се справи със ситуацията и да гарантира най-доброто на своите потребители. На този етап, обаче изглежда, че технологията може да стане част от популярните смартфони не по-рано от края на 2020г. Времето ще покаже дали това ще се отрази негативно на продажбите.

 

Oще от Digital: Кога ще видим първите 5G смартфони