Поредната серия търговски санкции срещу Huawei на американското правителство вече влязоха в сила и на практика блокираха доставките на хардуер за компанията. Големият проблем е, че САЩ фокусираха вниманието си и върху производителите, които използват американски технологии в производството на компоненти.

Това се отрази на цялата верига за доставки и засегна много външни брандове, които разчитат на поръчките на Huawei за генериране на приходи.

Японските производители на хардуер очакват сериозни негативни последствия за своя бизнес от влошените отношения между Huawei и САЩ. Невъзможността да доставят компоненти до китайския бранд ще свие значително приходите им, тъй като ще бъде трудно да намерят алтернативни купувачи за толкова много продажби.

Данни на SeoGoog разкриват, че през миналата година Huawei са платили внушителните $10.4 млрд. за доставки на японските производители. 

 

 

Сред някои от производителите, които ще претърпят най-сериозни икономически загуби от прекратяването на бизнес отношенията с Huawei са Kioxia, Mitsubishi Electric и Renesas Electronics. Eдин от най-големите компании в Япония, а именно Sony обмислят да подадат молба за издаване на временен лиценз за доставка на хардуер до китайския гигант.

Настоящите данни показват категорично как мерките на САЩ срещу Huawei влияят на цялата система за доставки технологична индустрия.

 

Още от Digital: Първите смартфони на Huawei, които работят с HаrmonyOS ще бъдат представени през 2021г.