Японската частна компания ispace планира да изпрати собствена мисия до Луната още до края на десетилетието. В момента проекта носи името Mission 1 и предвижда през последното тримесечие на 2019г. първия им космически кораб да бъде изпратен в Космоса. След това през второто тримесечие на 2020г. е планувано изпращането на втори апарат в орбитата около естествения ни спътник. Едната машина ще провежда редица тестове на повърхността на Луната, а другата ще остане в орбитата, където ще извършва други експерименти.

 

По всичко личи, че двете мисии ще се превърнат в реалност, тъй като ispace вече получиха Seria A финансиране в размер на $90.2 млн. Това най-голямата инвестиция от този клас извършвана досега, информира TechCrunch. Най-големите акционери на компанията включват имена като Network Corporation of Japan, Development Bank of Japan, Tokyo Broadcasting System и Konica Minolta. Всеки един от тях се очаква на свой ред да допринесе за изпращането на две мисии до Луната в рамките на само три години.

 

От ispace също така участват и в атрактивната програма Google Lunar Xprize, от която също могат да получат допълнително финансиране. Японската компания прогнозира че до 2040г. на Луната ще има 1000 постоянни жители и около 10 хил. космически туристи ще посещават естествения ни спътник всяка година. Всичко това ще наложи изграждането на подходяща и високотехнологична система за транспорт, която да улесни безопасния превоз на хора до Луната.

 

Вижте какво ще се случи със Земята, ако Луната експлоадира