Смартфоните с поддръжка на 5G все още са твърде скъпи и ще е необходимо време да станат достъпни за масовия потребител. В следващите месеци се очаква изграждането на инфраструктурата за технологията да продължи с пълна сила. Така още преди края на годината ще се увеличи броя на държавите предлагащи 5G мрежи на своите потребители. Анализаторите са обединени, че това ще е водещия акцент в индустрията през 2020г.

 

Докато очакваме това да се случи разбираме, че Япония вече са стартирали първата фаза от планирането и въвеждането в експлоатация на 6G технология. Тази иновация предлага десет пъти по-висока скорост от 5G и се очаква да е достъпна в страната преди 2030г., съобщава GIzmoChina. Самият проект вече е получил подкрепата на Министерството на вътрешните работи и комуникациите, което на свой ред е начело учени от различни университети.

 

 

Плановете предвиждат още в следващите седмици да бъде сформирана работна група, която да започне разработката на 6G мрежата на Япония. Активно участие в проекта ще вземат още Toshiba и специалисти на NTT DoCoMo. До края на юни трябва да бъде изготвена детайлна програма със срокове и цели, които трябва да бъдат изпълнени, за да се стартира реалната работа на 6G технологията. На този етап е осигурено финансиране в размер на $2.03 млрд., за да се реализира проекта.

 

Още от Digital: Защо работата по 6G мрежите започва още преди да има 5G