Япония проведе успешно първите тестове с четвъртата генерация на GPS сателита Michibiki. Съоръжението е ключова част от навигационната система на страната и от космическата им програма. Успоредно с това Michibiki има за цел да картографира и "вижда" в реално време всички онези участъци, които остават скрити заради блокирането на сигнали от околните сгради. Учените смята, че новия сателит ще има ключово значение за навигацията на автономни автомобили, които вече набират популярност.

 

Навлизането на подобни машини зависи изцяло от това да има прецизна система, която ги следи непрестанно и може да се използва дори, когато околни обекти пречат на сигнала. Това е от изключително важно значение, тъй като автономните автомобили от Level 5 нямат волан, скоростен лист и педали. В този случай те се нуждаят изцяло от информацията, която получават от GPS, за да се ориентират на пътя. Добре е да уточним, че Япония ще използват услугите на сателитa и за военни цели. 

 

Радарната система, в която участва MIchibiki обхваща целия свят, което означава, че данните от сателитите биха могли да се използват и от други държави. Изграждането на подобни мрежи за навигация е ключово и за отбраната на страната, но и за популяризирането на автономните автомобили в световен мащаб. В качеството си на една от най-развитите в технологично отношение страни Япония искат да играят водеща роля в постигането на тази цел. 

 

Вижте колко близко сме до появата на самоуправляващи автомобили