На пазара има нов вид телевизори. Samsung измислиха за тях термина QLED и обявиха първите QLED телевизори на CES 2017, но компанията не възнамерява да запази този акроним изцяло за себе си. От Samsung твърдят, че биха искали да видят и други компании, които използват QLED технологията за своите квантови LED телевизори.

 

За да докаже това, южнокорейският гигант създаде QLED Alliance в края на месец април 2017 година в партньорство с китайските производители Hisense и TCL. OLED е конкурентната технология на QLED, която се възприема положително от критиката, но с изключение на компаниите Sony и LG, OLED дисплеите не са популярни сред производителите на телевизори. Освен това, цената на OLED телевизорите е много висока все още.

 

И тъй като QLED звучи почти като OLED може би се чувствате леко объркани. Това е разбираемо, за това от Digital Trends са сметнали за необходимо да изяснят разликата между тези две технологии.

Какво представлява QLED?

QLED телевизорите са LED телевизори, които използват квантови точки за подобряване на производителността и качеството на картината. Samsung например твърди, че QLED телевизорите предлагат нива на яркост, които отговарят и надхвърлят всяка конкурентна телевизионна технология, предлагат по-добри нива на черно от другите LED телевизори и могат да възпроизвеждат повече цветове от LED телевизорите без квантови точки. Квантовите точки действат като филтър, който произвежда по-чиста светлина, отколкото самите светодиоди могат да осигурят.

 

Какво не е QLED?

Квантовите точки не излъчват директно цветовете, които виждате. Те се разпространяват върху парче филм, което действа почти като филтър в LED панела. Светодиодните светлини светят през този филм, светлината се усъвършенства до идеална цветна температура и оттук яркостта и цветът се подобряват значително.

Какво представлява ОLED?

OLED означава органичен диод, излъчващ светлина. OLED дисплеите са направени с органични съединения, които светват, когато се захранят с електричество. Единичен OLED има размерите на един пиксел, така че са нужни милиони от тях за да се образува телевизионния екран. Поради тази гъвкавост, когато пикселите на OLED телевизора са изключени, те са напълно изключени и изглеждат напълно черни. И докато QLED телевизорите могат да бъдат направени много тънки, то OLED телевизорите могат да бъдат направени дори още по-тънки и по-извити.

 

QLED срещу OLED – коя технология е по-добрата?

По отношение на качеството на картината, OLED бие QLED, въпреки че последната технология представлява значителен напредък по отношение на старите LED телевизори. OLED дисплеите са по-леки, по-тънки, използват по-малко енергия, предлагат най-добър ъгъл на гледане и макар да са малко по-скъпи, тяхната цена е оправдана. Освен това OLED телевизорите имат по-добро време за реакция. Времето за реакция се отнася до времето, необходимо на всеки отделен диод да се промени от "включено" в "изключено" положение. Всъщност OLED в момента предлага най-бързо време за реакция в сравнение с всяка друга използвана днес телевизионна технология.

 

 

Разбира се, QLED технологията има свой собствен набор от предимства – по-висока яркост, а последните подобрения на Samsung доведоха до по-наситено черно и по-богати детайли. Но тъй като QLED телевизорите все пак работят с подсветка, а кристалите им не излъчват самостоятелно светлина, както при OLED екраните, QLED телевизорите ще ви предложат по-добра картина ако гледате през деня, а OLED ако гледате вечер или в силно затъмнено помещение.

 

Друго предимство на QLED телевизорите е, че те не са податливи на изгаряне. Фосфорът, който покрива задната част на CRT екраните, може да се износи и да спре да свети ако продължително време е светил без да почивка. Същият проблем се наблюдава при OLED телевизорите, тъй като съединенията, които светят, се разграждат с течение на времето.

 

Вижте какви операционни системи използват смарт телевизорите ни