Вижте още: Как да заключим Android смартфоните и таблетите си най-сигурно

 

Да влезнем в Настройките на телефона и да изберем Сигурност. Погледнете „Автоматично заключване” и „Бутон за захранване”. Като знаем, от настройките на дисплея, може да направим той да се изключва след определено време, ако не го използваме. Ако вече сме сложили парола на устройството си, то в този случай, ще се заключи, което налага въвеждането ѝ отново и отново.

 

 

Чрез тези две настройки, вие можете да позволите за определен период от време след изгасването на дисплея, Power бутона да е активен и директно да включва устройството. Ще оцените тази функция в моменти когато четете документи или разглеждате интернет страници в браузъра си.

 

Подобна е и функцията Smart Lock, тя обаче разчита на допълнителни помощни средства като интернет, GPS навигацията и Bluetooth. Вариантите за настройка след активация са 4. Първият от тях е „Надеждни устройства”.

 

 

Той е пряко обвързан с Bluetooth връзката ви и позволява да изберете вече свързани устройства като Smart часовници, Фитнес гривни, разговорната уредба в автомобила ви или безжична колонка. След това Android телефона ви ги разпознава и не се заключва.

 

 

Вторият вариант за избор е „Надеждни места”. Там вече устройството използва вграденият в него GPS и картата на Google Maps. Когато го активирате, автоматично се зарежда сегашното ви местонахождение. Можете да изберете него или чрез търсенето горе да добавите други локации.  След като завършите, смартфонът ви няма да се заключва в дома, на работното ви място или в банката.

 

 

При „Надежден глас” функцията разпознава гласови команди чрез микрофона. Фразата е „OK Google” като телефонът може да разпознае човекът който я е изрекъл.

 

 

„Разпознаване при носене” е функция която ще ви е от полза ако бягате в парка и слушате музика, държите телефона в ръка и говорите в Skype или при друга подобна ситуация, когато има движение. Тук пряк помощник е жироскопичният сензор.

 

 

Шифроването на телефона е много сигурна функция за защита на данните ви, но не е препоръчителна за хора които използват от скоро Android, тъй като при неправилно шифроване има шанс да изтриете частично или напълно информацията от устройството си, както и да го заключите невъзвратимо. Ако имате въпроси свързани с тази функция, не се колебайте да се свържете с нас в Disqus формата по-долу или на Facebook страницата ни.

 

 

Една много полезна функция която можете да намерите базово в Android се казва „Администратор на устройства”. Тя много наподобява “Mobile anti-theft” която наскоро открихме в смартфона Revo 515 – S507, като за разлика от нея, която позволява изгубеното или откраднато устройство да се управлява чрез SMS-и от алтернативен телефонен номер.

 

 

Тук използвате своя Google акаунт, който сте въвели в при първоначалната активация на смартфона си. В Google Maps локализирате местонахождението му върху лаптопа или домашният си компютър. Също както при споменатото по-рано шифроване и тук ако имате въпроси свързани с Администратора, можете да ни попитате и с удоволствие ще направим подробно видео в което ще покажем подробно неговите функции.