Аndroid и iOS са най-популярните, но не са единствените операционни системи за смартфони в света. Съществуват и алтернативни платформи, които не са толкова познати на масовия потребител. Добър пример е Librem 5. Tова е устройство на компанията Purism и работи с PureOS - операционна система с отворен код, която не е базирана на Android.

Собствениците на Librem 5, обаче могат да се възползват от предимствата на екосистемата от приложения за операционната система. В официална публикация Purism потвърдиха, че Librem 5 е оптимизиран да работи с Anbox емулатора, съобщава AndroidPolice. Всъщност устройства като Librem 5 са разработени да осигурят пълен контрол над хардуера.

 

 

Аnbox работи по същия начин както ChromeOS на Google и осигурява достъп до безплатни приложения за Android, но гарантира функциите за сигурност на PureOS. Няма да е изненадващо, ако и други смартфони също последват примера на Purism и осигурят поддръжка за емулатора. В заключение ще отбележим, че Librem 5, което е разработено да гарантира по най-добър начин сигурността и дигиталната ни идентичност.

 

Oще от Digital 8 полезни съвета за по-добра сигурност в смартфон с Android