Всяка една субстанция, която е известна на човечеството може да бъде срязана, като това важи дори за диамантите. Именно заради това новият проект на учени от Fraunhofer Institute е толкова впечатляващ, тъй като за първи път успяват да премахнат това ограничение.

Лабораторните им тестове водят до разработването на "Proteus" - първият материал в света, който твърдят, че не може да бъде срязан. За да постигнат този ефект експертите на Fraunhofer Institute насочват вниманието си към съединение, който има пореста структура от алуминий и керамика. 

Съчетанието между тези характеристики прави "Proteus" по-лек от стомана, но в същото време може да издържа сериозно външно напрежение. Невероятните способности на този материал не позволяват на добре познатите ни режещи инструменти, да нарушат неговата цялост, съобщава TechSpot.

Toва става като обръща режещите им компоненти, което ги притъпява и не позволява да създадат драскотини от изрязване на горния слой на "Proteus".

Уникалният материал е изграден от алуминиева матрица, която наподобява структурата на пяна, която е вградена в керамични сфери. Според наличната информация "Proteus" има с приблизително 15% по-малка плътност от стоманата и това го прави идеален за създаването на неща като олекотена броня.

Когато даден режещ инструмент се сблъска с алуминия става обект на екстремни вибрации при добира с керамичните сфери. Създаденият резонанс го кара да започне да подскача в пространството, което притъпява режещите му способности. 

Успоредно с това при допира с с керамичните елементи се наблюдава поглъщане на праховите частици от матриците. Тестовете показват, че интератомните сили се увеличават пропорционално на количеството приложената енергия, което прави материала по-твърд, колкото по-бързо се върти съответния инструмент, който се опитва да го среже.

Структурата на "Proteus" осигурява защита срещу популярни уреди като ъглошлайфи, свредла и други конвенционални режещи инструменти. Новият материал е ефективен и срещу водни струи с високо налягане.

 

Още от Digital: От какви материали се правят съвременните смартфони