Една от причините поради които много професионалисти използват настолни и преносими компютри Apple е, че те са по-защитени от хакерски атаки, в сравнение с тези с Windows операционна система. В последновреме обаче това превило започва все по-често да се нарушава и на са единици случаите, в които научаваме за сериозни пробиви в сигурността на "отхапаната ябълка". 

 

Поредното доказателство на това твърдение идва от независимият изследовател на компютърната сигурност Ryan Pickren (Райън Пикрен), който споделя в Wired, че е успял да открие нови пропуски в сигурността на Safari при iOS и macOS устройства. Благодарение на тях той,а респективно и злонамерени хакери могат да получат достъп до камера и микрофона на устройствата на Apple. 

 

От това което споделя Пикерн в публикацията си става ясно, че Safari насърчава потребителите които го използват, да запазят предпочитанията си за разрешения на даден сайт. Най-добрият пример за това е масовият Skype, който почти всеки има. При него се изисква достъп до микрофон и камера на компютъра. По същият начин, хакер може да направи зловреден сайт, който от гледна точка на Safari, просто да има нужда от достъп до вашите камера и микрофон, за да се използват за цели сходни на Skype.

 

следващата съществена грешка, която открива Пикерн е свързана с това, че в списъкът на Safari с разрешения, които потребителят е предоставил на уебсайтове, се третират всички видове вариации на URL адреси като част от един и същи сайт. Има се предвид тази част преди името на сайта  "https//", "http//" или фалшивият "//". В експеримента си, експертът  успява да генерира специално изработени URL адреси, които могат да работят със скриптове, вградени в злонамерен сайт, за да стартират примамката която автоматично ще превключи към зловредният сайт, без Safari да усети измамата.

 

Следствие на предупреждението, Apple поправиха пропуските си в сигурността и при последният си ъпдейт решиха проблема. Във времето преди това обаче е възможно много потребители на услугите им да са били хакнати без да знаят. За хакването на устройствата ви, голяма заслуга често имате и самите вие заради незнание, разсеяност или немърливост. Digital.bg ви съветва винаги да сте внимателни с това което отмятате със "Съгласен съм" в даден сайт. Винаги четете за какво се съгласявате, за да не се окаже, че сте се съгласили доброволно, някой да започне да наднича от камерата на компютъра ви. Това не е изолиран проблем, който може да се случи само на хора, които ползват Apple. Той е глобален и засяга всички потребители в Интернет. 

Още от Digital.bg: Как да използвате GPS на смартфона, когато нямате интернет