Софтуерната поддръжка е специфичен компонент от смартфоните, който не всички производители успяват да превърнат в свое предимство. Фрагментацията е голям проблем на устройствата с Android, който изисква допълнителни усилия и ресурси от компаниите. Все повече потребители обръщат внимание на скоростта, с която производителите актуализират смартфоните преди да направят нова покупка.

Eкосистемата от Android предлага разнообразие от устройства с различни хардуерни конфигурации. Google полагат много усилия да унифицират системата за ъпдейти, но в повечето случаи всичко зависи от активността на отделните производители. Samsung е компания, която е лидер по този показател, тъй като гарантира на своите клиенти актуализации свързани със сигурността за период от пет години.

Ако имате смартфон с бранда Galaxy може да получавате и пачове за сигурност в продължение на 48 месеца. Европейските регулатори обмислят въвеждането на ново изискване, което да стимулира по-дългата софтуерна поддръжка на смартфоните.

 

 

Федералното правителство на Германия вече направи официално предложение да се въведе изискване смартфоните на територията на ЕС да получават ъпдейти за сигурност в продължение на седем години. Окончателното решение все още не е взето, но обществената подкрепа изглежда доста сериозна.

Ако компаниите бъдат принудени да удължат поддръжката на своите смартфони това ще гарантира в по-добра степен сигурността на крайните потребители. Любопитното е, че ако бъдат одобрени мерките ще засягат не само устройствата с Android, но също iPhone.

Важно е да отбележим също, че ъпдейтите за сигурност не включват разпространението на нови функционалност. Тези актуализации предлагат новите пачове за сигурност, които да гарантират безопасността на потребителите. Очакванията са предложението да срещне сериозно противопоставяне от някои производители.

Дори и да бъде взето решение в подкрепа на планираните промени новите изисквания няма да бъдат достъпни за потребителите преди 2023г.

 

Още от Digital: 5G смартфоните ще са по-популярни от 4G устройствата през 2022г.