Google и водещите производители на смартфони вече започнаха да разпространяват месечни пачове за сигурност, които ни предпазват от най-новите заплахи за сигурност в интернет. Последните данни на специалисти от Security Research Labs (SRL) разкриват, че някои компании използват различни методи, с които пропускат някои от актуализациите за сигурност. Още по-неприятното е, че в някои случаи дадени OEM производители не са предоставили на потребителите двуцифрен брой ъпдейти.

 

Пропуснати ъпдейти по производители на смартфони

 

Това означава, че много смартфони с Android работят с остарял софтуер. Tук е момента да отбележим, че всеки производител индивидуално е ангажиран да предоставя ъпдейтите на Google до своите клиенти, информира AndroidHeadlines. Данните разкриват, че Sony и Samsung са пропуснали по един месечен ъпдейт за сигурност, но при някои компании като ZTE и TCL, държащи правата за марката BlackBerry тази цифра нараства до 4-5 актуализации. 

 

Експертите остават изненадани от това колко разпространена е тази практика в мобилната индустрия. Оказва се, че потребителите, които проверяват софтуера на устройството си виждат информация, че даден пач е приложен без ъпдейта да е стигнал до тях. Oт SRL тестват над 1200 смартфона с Android и откриват, че повечето от тях работят с най-новия софтуер и пачове за сигурност на Google, което е тревожно и е предпоставка за разпространение на вируси и зловреден софтуер.

 

Още от Digital: Девет лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон