Модерните автомобили разполагат с множество сензори, камери и софтуерни решения, с които асистират водачите и допринасят за по-безопасното пътуване. Това е сфера, която тепърва ще става обект на множество иновации. Специалисти на Intel и Accenture PLC също са обединили усилия в любопитен проект на експериментален компютърен чип.

Учените са твърдо решени да разработят сложна микроархитектура, която имитира начина, по който функционира човешкия мозък. Тази техника е известна като невроморфни изчисления, като приложението в реален хардуер има няколко съществени предимства.

На първо място метода консумира по-малко енергия от конвенционалните CPU и GPU модули в компютрите.Друга специфична особеност на невроморфните технологии е, че предоставят много по-усъвършенствани AI функции за разпознаване на гласови и жестови команди.

Този елемент ще доразвие значително потенциала на настоящите системи за безжично свързване на автомобилите към облачните сървъри. Интеграцията на по-умни AI функционалности към бъдещите модели на производителите ще им позволи да вземат по-бързо решения и да се ориентират в пространството при още по-ниска консумация на енергия.

 

 

Предимствата на невроморфните технологии предизвикаха интереса на Mercedes-Benz AG, които официално потвърдиха, че вече са част от Intel Neuromorphic Research Community. Инженерите на германския производител тепърва ще предлагат собствени концепции, с които да намалят консумацията на енергия и да подобрят скоростта и прецизността на AI системите за автомобили.

Тестове на Accenture Labs показват, че експерименталния процесор Loihi е в състояние да разпознава разнообразие от гласови команди, като използват 1000 пъти по-малко енергия и реагира със 200 милисекунди по-бързо от стандартен графичен процесор.

Intel се надяват и други големи компании да се присъединят към проекта, като първите реални системи, които използват хардуера се очакват до пет години.

 

Още от Digital: Бъдещите автомобили ще могат да разпознават лицата на различните потребители