Регулаторните органи в ЕС са доста стриктни и постоянно въвеждат промени в политиките на водещите технологични компании. В последните седмици Google отново са в центъра на вниманието и вече ви информирахме, че приложенията на компанията стават платени в Европа за производителите на Android смартфони. Сега разбираме малко повече детайли за начина, по който ще се реализира на практика тази промяна в начина, по който Google предоставят достъп до своите приложения и услуги на територията на държавите-членки на ЕС.

 

От Reuters ни информират, че въвеждането на лицензионни такси за производителите на устройства с Android ще стане факт на 29 октомври. Това означава, че всеки смартфон или таблет, който се продава на континента след тази дата ще бъде обложен с допълнителна такса за достъп до мобилните приложения на Google. Новата лицензионна система ще замени досегашният модел, който ЕС определи като "вреден за конкуренцията" и ще принуди производителите на хардуер да плащат до $40 за всяко устройство, което доставят в ЕС.

 

 

Минималната стойност на таксата е $2.50 и може да се увеличава, в зависимост от големината на устройствата и страната, в която се продават. Компаниите ще могат да променят стойността на таксата, която е свързана с мобилните приложения на Google. Така например, ако производителите се съгласят да инсталират предварително Chrome и търсачката в устройствата ще получат дял от рекламните приходи, които генерира Google. Все пак се очаква в повечето случаи компании да се съгласят да плащат около $20.

 

Още от Digital: Десет полезни Android приложения на Google, които може би не знаете