Непрестанната еволюция на технологиите промени значително устройствата, които използваме в своето ежедневие. Независимо колко добри стават дисплеите и камерите на смартфоните често използваме иновации, на които дори не обръщаме внимание. Популярни стандарти като microSD или USB са интегрална част от продуктовата електроника, без които не бихме могли да свързваме външни аксесоари и да увеличим паметта.

Много подходящ пример е Bluetooth технологията, която напоследък става още по-популярна заради високите продажби на безжични аудио слушалки. Транзицията дори накара много производители да спрат да използват класическите 3.5-милиметрови аудио жакове. Приложенията на Bluetooth са разнообразни особено по отношение на комуникацията между свързаните към интернет джаджи.

Различните уреди в интелигентните домове също разчитат на технологията, за да се свързват, като Bluetooth се използва още от геймърски джойстици и аксесоари. Организацията Bluetooth Special Interest Group (SIG) потвърди, че световната пандемия се е отразила негативно на популярността устройствата, които използват технологията в световен мащаб през 2020г., съобщава TechRadar.

 

 

Tова донякъде не е изненадащо с оглед ограниченията предизвикани от коронавируса. Все пак ситуацията се очаква да се стабилизира през настоящата година. Експертите на SIG дори прогнозират минимален ръст в продажбите на Bluetooth устройства през 2021г. Конкретните цифри показват, че през последните 12 месеца са реализирани доставките на 4 млрд. хардуерни продукта с Bluetooth.

Постепенно цифрата ще се увеличи до 6 млрд. през 2025г. Финализирането на LE Audio спецификациите ще подпомогнат търсенето и респективно продажбите на устройства с Bluetooth. Повече от 205 млн. преносими джаджи с технологията се очаква да бъдат доставени на световния пазар през настоящата година.

Стабилните трендове ще продължат с пълна сила до края на 2025г.

 

Още от Digital: 7 лесни начина да извлечете повече от технологията Bluetooth на Android