Навлизането на устройствата с 5G технологията ще бъде единственият положителен тренд в индустрията през настоящата година. Очакванията голям интерес на потребителите ще компенсира стагнацията в пазара на компютри и нестабилният сегмент на смартфони. Анализатори от Gartner прогнозират, че продажбите на мобилни устройства ще достигнат до 2.16 млрд. и така ще отчетат минимален ръст от 0.9% през 2020г. Изминалата година беше най-лошата за този сегмент от десет години насам.

 

Добре е да знаете, че проучването на Gartner обхваща разнообразни устройства, които са свързани към интернет. В това число влизат смартфони, таблети, умни часовници, персонални компютри, лаптопи и ултрабуци, съобщава TechCrunch. Милиони потребители по цял свят ще си купят нов смартфон с поддръжка на 5G технологията през 2020г., което ще се отрази положително на цялата индустрия. Продажбите в тази ниша се очаква да достигнат до 1.77 млрд. до края на годината. Това е ръст от 1.7%.

 

 

Световният пазар на компютри отчете минимален ръст през миналата година, като доставките ще намалеят от 251 млн. до 247 млн. през 2020г. Този тренд ще има дългосрочен характер и ще продължи поне до края на 2022г. Причините са комплексни и са свързани с факта, че Windows 10 достигна своя пик, но също с нагласите на потребителите, които по-рядко купуват нов хардуер. Смарт часовниците се очаква да продължат да генерират все по-високи продажби в следващите години.

 

Още от Digital: 4 технологии, които ще променят начина, по който съхраняваме данни