Мобилната индустрия все още не може да се стабилизира от продължаващата хардуерна криза. Водещите производители на смартфони не разполагат с достатъчно количество на ключови компоненти. Това затруднява сериозно плановете им, като в някои случаи дори отложи премиери на стратегически устройства.

Последният доклад на Gartner разкрива 6.8% спад в продажбите на смартфони за третото тримесечие. Основната причина за незадоволителното представяне е недостига на компоненти. По този начин производителите не успяват да се възползват от високото търсене на потребителите.

Ситуацията във веригата за доставки вероятно ще остане непроменена и през последните седмици на календарната година. В голяма степен се запазва и баланса на силите на световния пазар на смартфони през третото тримесечие, съобщава TechRadar.

Аpple успяват да върнат втората си позиция, изпреварвайки Xiaomi с продажбата на около 4 милиона смартфона повече. Така iPhone генерират 14.2% от доставките, докато Xiaomi запазват 13% с 44.4 млн. доставки за периода.

 

 

Samsung запазват лидерската си позиция и имат пазарен дял от 20.2%. За да постигне този резултат компанията реализира продажбите на 69 млн. устройства Galaxy. Първите пет производители отново се допълват от Vivo и Oppo, които разполагат с дял от 10.5% и 9,8%.

Актуалните трендове показват, че Apple увеличават с около 8 млн. продажбите си за периода, спрямо предходното тримесечие, което гарантира ръст от 11.1% до 14.2%. В същото време Xiaomi разширяват влиянието си от 12.1% до сегашните 13%.

Популярността на iPhone 13 ще продължи да бъде движеща сила за компанията. Не бива да забравяме, че скоро ще видим Xiaomi 12, като флагманите се очаква да се отразят положително на представянето на китайският производител.

 

Още от Digital: Ще преживее ли бизнесът със смартфони още една рецесия