Смартфоните са най-търсените мобилни устройства в индустрията и са причината за все по-слабите продажби на таблети и компютри по цял свят. Въпреки това от няколко месеца се забелязват признаци на пренасищане в мобилната индустрия, които изглежда ще продължат и през настоящата година. Новият доклад на пазарни наблюдатели от IDC прогнозира, че глобалните доставки на смартфони ще отчетат спад от порядъка на 1.9% през 2019г., предаде AndroidAuthority.

 

Aко данните на IDC се потвърдят това ще е третата поредна година, в която продажбите в този сегмент намаляват в световен мащаб. Според информацията прогнозирания спад през първата половина на годината ще е 5.5%, спряно същите показатели през 2018г. В същото време очакваната активност на потребителите през третото и последното тримесечие на годината ще допринесе за подобряване на ситуацията в пазара на смартфони. Дори и тези процеси, обаче няма да са достатъчни.

 

 

Причините за подобни цифри са разнообразни и също така са пряко свързани с търговската война между САЩ и Китай. Apple ще са един от най-големите губещи от тези процеси и се очаква да отчетат с 12.1% по-малко продажби на iPhone през 2019г. Навлизането на първите смартфони с поддръжка на 5G технологията постепенно ще доведат до стабилизиране на индустрията. Този ефект, обаче едва ли ще изиграе значителна роля преди края на настоящата година.

 

Още от Digital: Защо няма да видим смартфони с камери вградени в дисплея до края на 2019г.