Популярността на смартфоните от години влияе на продажбите на таблети и компютри. Moбилните устройства вече са основно средство за достъп до интернет за милиони потребители. Това ще продължи да бъде една от най-бързо развиващите се пазарни ниши в технологичната индустрия.

Началото на пандемията от COVID-19 обърка плановете на редица производители и предизвика хаос сред веригата за доставки. Блокирането на редица градове влоши световната икономика и отложи много премиери, подготвяни събития и изложения в технологичния сектор. Всички тези процеси се отразиха сериозно на производителите на смартфони.

Повечето водещи брандове отчетоха спад в продажбите и трябваше да се примирят с известни финансови загуби в продължение на няколко тримесечия. Все пак през лятото започна стабилизиране, което доведе до доста по-висока активност на потребителите и компаниите през втората половина на 2020г.

Въпреки това анализаторите отчитат спад в продажбите на годишна база от 8.8% през изминалата година, съобщава Digitimes.

 

 

Конкретната цифра на реализираните доставки е 1.24 млрд. Това е добро постижение с оглед затрудненията в производството и дистрибуцията на устройства през 2020г. Един от основните движещи фактори в мобилната индустрия са устройствата с 5G технологията.  Със сигурност това ще бъдат най-продаваните смартфони и през 2021г.

Припомняме ви, че бяха продадени около 20 млн. смартфона с 5G през 2019г., като година по-късно тази цифра достига до 280-300 млн. и ще се увеличи драстично през 2021г. Конкуренцията между производителите постепенно ще доведе до навлизането на повече нови модели от средния и ниския клас, които са оптимизирани за 5G мрежи.

Първите шест производителя през изминалата година са Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, Oppo и Vivo. Само две компании успяват да отчетат ръст в продажбите от над 10% и това са Apple и XIaomi. В същото време Samsung и Huawei трябва да се задоволят със спад в продажбите си за изминалата година.

 

Още от Digital: Как ще се развива пазарът на смартфони през 2021г.