Световните продажби на смартфони се очаква да отчетат минимален ръст от няколко процентни пункта през 2020г. Липсата на по-голямо увеличение е резултат от множество фактори. Всички анализатори са единодушни, че водещия тренд в мобилната индустрия през годината ще бъдат смартфони с 5G технологията. Нов доклад на Gartner предвижда, че всяко десето устройство на пазара ще предложи тази функционалност на потребителите през 2020г.

 

Конкретните цифри разкриват, че 5G смартфоните ще генерират 221 млн. продажби в световен мащаб през годината. По този начин ще имат 12% дял от всички доставки в този сегмент. С течение на времето тази цифра ще продължи да се увеличава и ще достигне до 489 млн. броя в края на 2021г., съобщава TechRadar. Комерсиализирането на 5G мрежите ще допринесе за по-голямата конкуренция и респективно за по-достъпните цени на устройствата.

 

 

Темповете на продажби на 5G смартфоните ще са по-високи от тези на 4G мрежите през първите 12 месеца. Тези процеси ще обхванат целия свят и няма да са регионално ограничени, като устройствата с технологията $300 ще са факт до края на 2020г. Според анализаторите следващият голям приоритет за водещите производители на Android ще бъдат камерите. Именно в тази сфера ни очакват най-големи иновации в месеците, оставащи до края на годината.

 

Още от Digital: Цените на смартфоните с 5G ще поевтинеят по-бързо от очакваното