Вече ви информирахме, че А1 представиха първата 5G базова станция в България. Другите два мобилни оператори в страната също провеждат тестове с технология. Само въпрос на време е да можем да използвaме пълноценно 5G технологията в страната. Вече стартира изграждането на необходимата инфраструктура за мрежите от нова генерация предимно в развити държави като САЩ, Китай, Южна Корея и др. Тези процеси ще ускорят навлизането на смартфони с 5G по цял свят.

 

От Digitimes публикуваха информация от доклад на Canalys, от която разбираме, че водещите производители ще продадат 1.9 млрд. устройства с технологията до края на 2023г. Любопитното е, че около 800 млн. от смартфоните ще бъдат доставени едва през последните 12 месеца от горепосочения период. Средните годишни темпове на растеж този пазарен сегмент ще са от порядъка на 180% през следващите пет години. Китай ще са най-активната страна в популяризирането на 5G технологията.

 

 

Изчисленията показват, че 17.5% от всички продадени смартфони в страната през 2020г. ще имат 5G модеми. Тази стойност ще се увеличи до внушителните 62.7% през 2023г. По този начин Китай ще притежават 34% дял от сегмента на 5G смартфоните, следвани от Северна Америка с 18,8% и Югоизточна Азия със 17.4%. Данните са за очакваното представяне през 2023г. Само през настоящата година операторите в Китай ще инвестират $5 млрд. за изграждането на между 70 000 и 90 хил. базови станции с 5G в страната.

 

Още от Digital: Кога ще видим първите 5G смартфони