Процесорите са ключов компонент на модерните смартфони, който неслучайно е обект на множество иновации през последните години. Все повече модели на пазара поддържат изкуствен интелект и този тренд ще продължи да има важно значение за производителите през 2019г. Анализатори от Digitimes, обаче прогнозират, че през тази година ще станем свидетели на спад в продажбите на процесори в мобилната индустрия. Причините за ситуацията са няколко и са комплексни. 

 

На първо място трябва да отбележим продължаващата търговска война между САЩ и Китай, която влияе на доставките. От друга страна се забелязват и някои производствени проблеми свързани с преминаването към по-модерни технологии. Добър пример в това отношение са 5G мрежите, които тепърва ще имат все по-голямо значение в индустрията. Tук е момента да вмъкнем, че ако прогнозите се окажат достоверни това ще е втората поредна календарна година, в която се отчита спад в продажбата на процесори за смартфони.

 

 

Qualcomm и Huawei са едни от малкото компании, които няма да бъдат засегнати от негативните тенденции, които ни очакват в следващите месеци. Китайският производител ще продължи да инвестира внушителни средства, за да разширява влиянието си в премиум сегмента. По този начин Huawei дори може да се наложи да увеличат производствения капацитет, за да отговорят на високото търсене на смартфоните си. Всички останали имена в този сегмент ще бъдат засегнати от негативните процеси през 2019г.

 

Още от Digital: Кои са най-добрите процесори за смартфони с изкуствен интелект