Анализаторите от Canalys публикуваха последния си доклад, който засяга световния пазар на персонални компютри. Според изчисленията на експертите ни очаква спад в продажбите на този тип устройства от 7% през настоящата година. 

Това е сравнително "добро" постижение с оглед икономическата криза предизвикана от разпространението на коронавируса по цял свят. Ако прогнозите им се окажат достоверни можем да очакваме доставките на 367.8 млн. устройства през 2020г. За сравнение през изминалата година бяха продадени 395.6 млн. компютъра. 

Вече се забелязват признаци на стабилизация, които ще продължат и през следващите тримесечия до края на годината. Голяма роля за тези процеси ще изиграе възстановяването на веригата за доставки и нормалната работа на производствените съоръжения в Китай, което е положително за цялата индустрия. 

Европейските държави също вече започнаха да отхлабват мерките за социална изолация, която ще се отрази положително на търсенето и продажбите на компютри на континента. Прогнозите на Canalys са за спад от 1% през второто тримесечие сред страните-членки на ЕС. 

 

 

Данните за календарната година показват, че доставките ще се свият с над 10% до края на 2020г., преди да започне стабилизиране през 2021г. Стагнацията ще продължи и през следващата година, като едва през 2022г. се очакват положителни трендове и възстановяване на позициите на световния пазар на компютри. 

Трябва да отбележим също, че доклада на Canalys включва в тази категория не само десктопите, но също лаптопите и таблетите, съобщава TechCrunch. 

Все пак експертите са категорични, че най-трудните моменти вече са останали зад нас и тепърва ни предстоят интересни премиери на нови устройства. Съществено раздвижване ни очаква през есента, като най-високи продажби ще бъдат отчетени в края на годината. 

Празничният сезон и предхождащите го промоции за Черния Петък са подходяща възможност за нови покупки и обикновено са свързани с внушителна активност на потребителите. Имаме всичките основания да смятаме, че 2020г. няма да бъде по-различна. 

 

Още от Digital: 6 признака че вашият компютър има проблем