Мобилните устройства от години влияят негативно на световните продажби на компютри. Някои анализатори дори видяха в тези трендове и сигнал за края на десктопите. Все пак се оказва, че въпреки популярността на смартфони все още има много хора, които инвестират в настолни компютри.

Разпространението на коронавируса вече промени нагласите и навиците на потребителите и също така оказва влияние и в сегмента на десктопите. Дистанционните форми на обучение и работа, които неизменно съпътстват ежедневието ни по време на кризата с COVID-19 на свой ред увеличава търсенето към по-големите устройства.

Тези процеси ще допринесат за стабилизиране на индустрията и ще предпоставят доставката на повече от 300 млн. устройства през 2020г. По този начин продажбите на PC устройства, в които влизат настолни компютри и лаптопи ще регистрират стабилен ръст от 15% на годишна база.

За последен път подобни резултати бяха регистрирани през 2008г. и намаляват с всяка изминала година досега, съобщава mspoweruser. 

Пазарните наблюдатели свързват доброто представяне с няколко ключови фактора. От една страна все повече хора разполагат с повече от едно устройство за достъп до интернет. Социалната изолация предизвика невероятен ръст в търсенето на нов хардуер, което продължи през почти цялата календарна година.

Водещите производители и доставчици на компоненти продължават да влагат много усилия, за да отговорят подобаващо на тези промени в нагласите на потребителите. Напрежението върху тях ще бъде още по-силно през следващата година, когато ни очаква навлизането на още по-добри модели с поддръжка на 5G технологията.

Това важи и за други сегменти, но ще се отрази най-сериозно в пазара на компютри.

 

Още от Digital: Продажбите на компютри през третото тримесечие на 2020г. подобриха 10-годишен рекорд