Милионерът предприемач Майк О'Конър е един от първите инвестирали успешно в Интернет домейни през 90-те години на миналия век. Тогава за дребни пари той купил хиляди домейни, които се предполагало, че ще станат популярни и след години се оказало така, като продал по-голямата част от тях за хиляди и дори стотици хиляди долари. Сред тях са универсалните bar.com, cafes.com, pub.com, place.com и други.

 

 

Днес О'Конър пуска на търг един а пръв поглед съвсем обикновен домейн, но факта, че в аукциона цената му стартира от 1.7 милиона долара говори, че в него има нещо специално.

 

 

Става дума за домейна Corp.com. Специфичното при него е, че компютрите с Windows операционна система и поддръжка на технологията Active Directory, в локална мрежа по подразбиране се свързват с домейна Corp.com. Ако такъв компютър влезе в публичната мрежа, тогава различни приложения продължават да имат достъп до споменатият адрес, разкривайки корпоративни данни на сървър към трети страни. Така Corp.com се превръща в най-опасният домейн в света.

 

В интервю за Gizmodo, специалистът по киберсигурност Брайън Кребс споделя: „Това е проблем, известен като„ сблъсъци в пространството на имена “, когато имената на домейни, предназначени да се използват изключително във вътрешната мрежа на компанията, в крайна сметка се пресичат с домейни, които са в отворения Интернет.“

Бъдещият собственик на домейна Corp.com ще може получи безкрайно количество с конфиденциална корпоративна информация, включително имейли и пароли. Смята се, че целта на Майк О'Конър е да продаде домейна не на киберпрестъпници, а на самите Microsoft, които да не позволят теча на информация от компютри с тяхната операционна система.  

 

Прочетете още статията: Какво трябва да знаем за новия режим Focus на Android