Смартфоните вече се позиционираха като предпочитано устройство за мобилна фотография. Вече можем да открием и модели в средния клас, който имат повече от две основни камери. Иновациите в този сегмент са разнообразни, но е факт, че броя на камерите не определя качеството на снимките и видео клиповете. Добър пример е Google Pixel 4, който е с една 12-мегапикселова задна камера, която превъзхожда смартфони с камера сензори от няколко обектива.

 

Водещите производителите са наясно и вече са насочили вниманието си към разработването на процесори с изкуствен интелект, които допълнително да подобряват работата им. Интеграцията на асистиращи чипове, които подпомагат камерите е сфера, в която тепърва ще се пренася конкуренцията между големите имена в индустрията. Водещите компании ще използват все повече различни софтуерни алгоритми, за да подобрят качеството на снимките и видео клиповете.

 

 

Така например Apple представиха нова функция, която анализира и комбинира девет снимки в едно изображение с максимална резолюция и оптимално качество. Целият процес отнема по-малко от секунда. Интеграцията на специализиран хардуер от този тип е подходящо и за уникални режими на снимане като "Night Shot", които стават все по-популярни. За в бъдеще конкуренцията в мобилната индустрия ще бъде насочена предимно към процесорите, а не към самите камери обективи.

 

Още от Digital: Защо няма да видим смартфони с камери вградени в дисплея до края на 2019г.