Intel провеждат финални тестове с нова технология, която трябва да подобри сигурността на бъдещите им хардуерни решения. Всъщност името на тази иновация е Intel Control-Flow Enforcement Technology (Intel CET).

Oсновната цел на този продукт е да предпазва потребителите, които използват устройства с процесори на Intel от т.нар. "Control-Flow-Hijacking" техники на киберпрестъпниците. Това са методи за разпространение на зловреден софтуер, които набират все по-голяма популярност. 

Въпреки това откритието на подобни проблеми единствено с компютърна програма е доста сложна задача. Решението на Intel е да вградят допълнителен хардуерен модел с Intel CET, който да предпазва потребителите и ще бъде използван за първи път от мобилните процесори от Intel Tiger Lake бранда.

Ако всичко върви по план технологията след това може да намери приложение и в процесорите от ново поколение и от другите продуктови категории на Intel, съобщавa Еngadget.

 

 

Онлайн атаките срещу представители на бизнеса и обикновените потребители се увеличават постоянно. Експертите по сигурността непрестанно предупреждават за все по-усъвършенстваните идеи на хакерите, с които си осигуряват достъп до личните ни данни. 

В момента предпочитани от тях средства за компрометиране на устройствата ни са т.нар. "Return Oriented Programming (ROP)", както и "Jump Oriented Programming (JOP)". Засичането на подобни атаки е много трудна задача, което прави тези онлайн нападения изключително неприятни. 

Причината е, че хакерите използват съществуващия код, с който вече работи паметта, за да въвеждат допълнителни промени в поведението на съответната програма. Intel CET предлага на разработчиците два основни начина да предпазват компютърните системи от "Control-Flow Hijacking". 

Tова са Indirect Branch Tracking и Shadow Stack, които осигуряват протекция съответно срещу JOP и ROP атаките. Вграждането на хардуерни модули в самите процесори би позволило на Intel да следи и открива признаци на подобна активност.

 

Още от Digital: Изтекоха бенчмаркове на първия Intel Core i7 процесор от 11-та генерация