Intel имат амбициозни планове как да възстановят загубените си позиции в пазара на процесори за компютри. В продължение на пет поредни тримесечия AMD разширяват влиянието си за сметка на своя конкурент. Това създава проблеми за Intel, които изпитват сериозни затруднения с преминаването към 7nm и 10nm архитектури.

Представителите на Alder Lake серията се очакват с нетърпение от много потребители. Първите чипове с този бранд трябваше вече да бъдат представени, но заради недостига на компоненти премиерата бе отложена. Архитектурите от 12-та генерация са много важни за Intel, които влагат много усилия да ускорят представянето на процесорите.

Според последните данни Alder Lake серията ще е налична през четвъртото тримесечие. Трябва да уточним, че тогава ще видим някои от процесорите от новата гама, като останалите ще дебютират официално през 2022г., информира TechRadar.

 

 

Първите членове на гамата ще са част от Core K и Core KF брандовете. От Intel ще представят и дънната платка Z690 преди края на годината. Най-вероятно компанията ще използва CES 2022 през януари за премиерата на другите процесори от Alder Lake платформата.

Тогава ще бъдат показани и H670, B660 и B610 чипсетовете. Един от първите процесори от серията ще бъде Core i9-12900K, който вероятно ще може да се купи през декември. Техническите спецификации включват 16 ядра и 24Threads, като максималната работна честота достига до 5.3GHz.

В заключение ще отбележим, че Intel официално не са потвърдили на коя дата ще се проведе голямото събитие за премиерата на Alder Lake процесорите.

 

Още от Digital: Intel разкриха плановете си в пазара на процесори до 2025г.