Intel започнаха да фокусират вниманието ни върху Alder Lake платформата още преди година. Първите версии на чиповете от 12-та генерация вече са достъпни и демонстрират очаквано увеличение в производителността. Това не е случайно, тъй като Alder Lake процесорите използват нова хибридна архитектура, но също така са първите процесори произведени с 10-нанометрова технология на компанията.

Първите представители на серията вече са в продажба на по-ниски цени от очакваните, които варират между $265 и $590. От Intel ще продължат да разширяват портфолиото си от десктоп процесори с бранда Alder Lake през следващите месеци. Трябва да отбележим също, че Alder Lake са оптимизирани за работа с дънните платки Z690.

Бенчмарк резултати на предстоящ лаптоп на MSI oтчитат впечатляващо представяне на Core i7-12700H процесор от гамата. Любопитното е, че чипа от Alder Lake-P успява да отчете по-висок резултат от конкурентните предложения на AMD, съобщава DigitalTrends.

 

 

Крайните резултати от Cinebench R20 и R23 тестовете показват, че Core i7-12700H постига 689 точки при Single-Core, което е с12% повече от предходната генерация чипове на Intel, но също така с 21% по-добра стойност от AMD Ryzen 9 5900HX. Сходна е ситуацията и при "Multi-Core" симулациите, където Alder Lake-P има резултат от 7158.

По този начин 10nm процесор на компанията регистрира с 47% по-добра производителност от конкурентния AMD Ryzen 9 5900НХ процесор. Положителните резултати на Core i7-12700H очертават и важно предимство пред Apple M1 Max, с който работи 16-инчовия MacBook Pro.

Данните са от Cinebench R23 тестовете и разкриват 49% по-добра производителност на Alder Lake-Р, спрямо конкурентния хардуер на Apple.

 

Oще от Digital: Ето как Intel ще се конкурира с AMD в пазара на процесори