АMD продължават да търсят начини да се превърнат в по-сериозен конкурент на Intel в пазара на компютри и лаптопи. Компанията вече работи усилено над следващото си поколение процесори, които ще се казват Ryzen. В интернет изтекоха резултати от бенчмарк тестове, разкриващи колко бързи ще са представителите на тази серия. Успоредно с това ни позволяват да разберем част от спецификациите на  чиповете AMD Ryzen, предаде TechRadar. 

 

Oказва се, че най-мощният процесор от гамата ще има осем ядра, които работят на 3.15GHz, но тактовата честота може да се увеличи допълнително до 3.4GHz. Финалната версия дори може да е доста бърза, тъй като засега AMD тестват само прототипи, имащи редица ограничения и бъгове. Резултатите от бенчмарк тестове като Prime и Blender 3D разкриват, че въпросния процесор с кодовото име "2D3151A2M88E4" е по-мощен дори от Core i7-6800K процесора на Intel. Това е гаранция, че AMD Ryzen ще предложат впечатляваща производителност.

 

Новите процесори ще са оптимизирани специално за геймърските компютри и отчитат резултати от 168.7%. На същият тест Core i7-6800K отчита само 152.5%. Единственият процесор от седма генерация на Intel, който изпреварва процесора на AMD е мощния Intel Core i7-6900K, където резултата е 193.4%. Ниската консумация на енергия е другото предимство на AMD Ryzen, който консумира 93W, за разлика от Core i7-6900K, който изразходва 96W.

 

Вижте седем любопитни факта за процесорите