AMD имат амбициозни планове как да продължат да разширяват пазарния си дял за сметка на Intel в световния пазар на компютри. В интернет бяха публикувани данни, разкриващи какво да очакваме в компанията през следващата година.

Така например още през 2021г. ще видим премиерата на три нови архитектури на АМD, които се разработват с кодовото име "Warhol", "Van Gogh" и "Cezanne". Последното наименование е свързано с наследник на AMD Renoir, който ще е базиран на Zen3 чип дизайн. 

В същото време Van Gogh е маркирана в базата данни като "CVML", което е съкращение от "Computer Vision and Machine Learning". Изглежда, че този хардуер ще има съвсем различни предназначение от "Cezanne". Най-интересната част от информацията е свързана с "Warhol" платформата на AMD, чиято премиера ни очаква в средата на 2021г., съобщава TechRadar. 

Приблизително по същото време ще видим и първите APU модули на компанията, които са базирани на Navi2 архитектурата.

 

 

Според непотвърдена информация AMD Warhol ще бъде или актуализация на Vermeer или вътрешно име свързано с транзицията от  АМ4 към AM5 сокети. Все още не знаем с какво име ще бъде наследника на Van Gogh архитектурата, чието кодово име е "Dragon Chest".

Представителите на Cezanne серията ще продължат да използват Vega графика. Най-вероятно Van Gogh ще се превърне в първото APU от серията, което е базирано на Navi архитектура. След това през 2022г. всички нови процесори от гамата ще използват Navi и ще имат буквата "N" в името си. 

AMD ще разкрият повече детайли за бъдещето на процесорите от серията Ryzen при премиерата на Vermeer на по-късен етап от 2020г. Дългоочакваната Zen 4 архитектура, която ще е базирана на 5-нанометрова технология на компанията и е с кодовото име "Raphael" ще дебютира в началото на 2021г.

Дотогава ще видим още една генерация  Zen 2 процесори преди транзицията към Zen 3 да проправи пътя за Zen 4 през 2022г.

 

Още от Digital: Пазарът на лаптопи с AMD процесори бележи огромен ръст