Водещите производители на процесори за смартфони се подготвят за транзицията към 4-нанометрови технологии. Актуалните флагмани са създадени с 5nm процес, но това скоро ще се промени, което ще гарантира по-бърза скорост и ниска консумация на енергия. MediaTek и Qualcomm ще продължат да бъдат лидери в световния пазар на процесори за смартфони и през 2022г.

Именно конкуренцията между тях ще ускори навлизането на 4-нанометровите чипове. Първият от тях ще бъде Qualcomm Snapdragon 898, който ще бъде представен през декември. МеdiaTek работят над свой премиум чип с името Dimensity 2000, който ще се използва от смартфоните с Android във високия клас през следващата година.

Сега разбираме малко повече детайли за техническите спецификации на дългоочакваните процесори..

 

 

Популярният блогър Digital Chat Station разкри, че Samsung ще произведат Snapdragon 898, докато TSMC ще създадат Dimensity 2000. Техническите им параметри ще бъдат доста сходни, Една от разликите между тях ще е свързана с Adreno 730 GPU на Snapdragon 898, както и Mаli-G710 MC10 GPU на Dimensity 2000. 

Работната честота на три от ядрата, обаче ще е 2.85GHz, спрямо 2.5GHz на Snapdragon 898, което ще даде малко предимство в производителността в новия процесор на MediaTek. Премиерата вероятно ще е преди края на годината.

 

Oще от Digital: Първите 4-нанометрови процесори за смартфони ще са дело на MediaTek