Samsung потвърдиха официално, че още в първите дни на новата година ни очаква премиерата на нов процесор за смартфони от серията Exynos. Завръщането на този бранд е планирано за 12 януари, когато ще видим Samsung Exynos 2100. Компанията публикува и кратко тийзър видео, което е допълнено от слогана "A Whole New Exynos Is Coming" и датата на събитието.

Припомняме ви, че само два дни по-късно е премиерата на Samsung Galaxy S21. Корейският производител се очаква да продава две версии на флагманите, които имат Samsung Exynos 2100 и Qualcomm Snapdragon 888 процесори. Премиерата на Exynos 2100 два дни преди представянето на Galaxy S21 също е потвърждение за тези планове на Samsung.

Вече знаем и част от техническите спецификации на Exynos 2100, който ще бъде произведен с усъвършенстван 5-нанометрова технология. Осемядрената конфигурация включва съчетание от ARM X1 основно ядро с работна честота от 2.91GHz, три Cortex-A78s, опериращи на 2.81GHz и четири с Cortex-A55 дизайна и 2.21GHz.

 

 

Samsung Exynos 2100 се очаква да е най-бързият процесор с поддръжка на 5G на компанията досега и ще използва ARM Mali-G78 графичен чип. Все още няма информация как се представя архитектурата съпоставена с другите водещи процесори за смартфони. Премиерата е след три седмици и няма да се налага да чакаме дълго, за да разберем повече за Exynos 2100.

Европейските версии на Samsung Galaxy S21, Galaxy S21+ и Samsung Galaxy S21 Ultra най-вероятно ще използват именно този процесор. Exynos 2100 наследява Exynos 990 архитектурата, с която работят Samsung Galaxy S20 моделите и се очаква да предложи сходни бенчмарк резултати с 5-нанометровия Qualcomm Snapdragon 888.

 

Още от Digital: Samsung разработват два нови процесора Еxynos с AMD графика за смартфони от висок клас