Qualcomm представят нов премиум процес от серията Snapdragon през декември. Първите смартфони с чипа обикновено се продават през първото тримесечие. Компанията няма да променя стратегията си с наследника на Qualcomm Snapdragon 888, който ще видим през последните седмици на 2021г. Стратегията на Qualcomm ще включва и подобрена версия на Snapdragon 888 с по-висока работна честота на ядрото.

Очаква сe следващият процесор от висок клас на компанията да се казва Qualcomm Snapdragon 895. Една от съществените разлики ще бъде 4-нанометровата технология, с която ще бъде произведен новия чип. в сравнение с 5nm процес на Qualcomm Snapdragon 888. Въпреки огромното влияние в пазара на смартфони  компанията не разполага с капацитета да произвежда процесорите в своите фабрики.

Вместо това Qualcomm си партнират с водещи имена в индустрията като Samsung и ТSMC. Според информация на NoteBookCheck поръчките за производство на Qualcomm Snapdragon 895 ще бъдат извършени от корейския производител.

 

 

Партньорството със Samsung oзначава, че новия процесор ще се възползва от 4LPE технологията и ще има по-мощни Kryo 780 ядра, които са базирани на Cortex v9 архитектурата. Името на модела е SM8540 и анализаторите смятат, че ще ни предложи съчетание между модифицирани Cortex-X2 и Cortex-A710 ядра.

Тази хардуерна интеграция ще гарантира допълнителния подобрения по отношение на скоростта и по-ниската консумация на енергия. Qualcomm Snapdragon 895 ще използва Adreno 730 GPU и още по-добри възможности за забавление с игри. Вече ви съобщихме, че Samsung ще представят смартфони с графични процесори на AMD по-рано от очакваното.

Партньорсвото между двете компании създава сериозни очаквания, че Snapdragon 895 може да използва технологии на AMD. Интеграцията на RDNA2 архитектурата към смартфоните обещава сериозни подобрения в графичната производителност и хардуерни потенциал на устройствата.

Samsung ще използват приоритетно Snapdragon 895 в дългоочакваните Galaxy S22 смартфони, чиято премиера ще е през януари 2022г.

 

Oще от Digital: Кой ще представи първият смартфон с Qualcomm Snapdragon 895 процесор