Qualcomm се очаква да представят следващият си флагман процесор в пазара на смартфони в края на месеца. Тазгодишното събитие с разработчиците Snapdragon Tech Summit ще стартира на 30 ноември. Още в първият ден вниманието ни ще бъде приковано към първият 4-нанометров чип за смартфони на компанията.

През последните дни се появиха спекулации, че aрхитектурата няма да се казва Snapdragon 898, както се очакваше. Вместо това Qualcomm ще възприемат съвсем различна схема на наименования и ще представят процесора като Snapdragon 8 Gen1. Сега разбираме, че именно такива са плановете на компанията.

В официален блог пост Qualcomm потвърдиха, че първият им 4-нанометров процесор за смартфони ще се казва Snapdragon 8 Gen1. Съгласно новата схема наследника на процесора, който ще видим през следващата година ще е наличен като Snapdragon 8 Gen 2, съобщава gsmarena.

 

 

На този етап няма данни дали процесорите от Snapdragon 6xx, 7xx и 4xx сериите също ще станат обект на промяна в имената. Компанията все пак потвърди, че има повече от 2 млрд. устройства в глобален мащаб, които използват Snapdragon хардуер. Това е впечатляващо постижение като актуализираната схема има за цел да раздели Qualcomm и Snapdragon брандовете.

Бъдещите процесори за смартфони на компанията няма да имат 5G в името си, тъй като технологията вече е толкова популярна, че няма нужда да се изтъква тази функционалност. Очакват ни и промени в начина, по който изглежда логото на Snapdragon.

Различни цветови теми ще са индикация кои процесори от серията са от ниския, средния или от високия клас. Премиерата на Snapdragon 8 Gen1 ще го изправи в директна конкуренция с MediaTek Dimensity 9000 - първият 4-нанометров процесор в индустрията.

 

Още от Digital: Защо смартфоните с Qualcomm процесори получават по-бързо ъпдейти от тези с MediaTek