Google проявяват все по-голям интерес към разработката на собствени хардуерни решения. В дългосрочен плaн това може да се превърне в солиден източник на приходи за компанията. Вече ви съобщихме, че Google разработват собствен процесор за Pixel 6. По този начин ще заложат на сходна стратегия с тази на Apple и новите версии на iPhone.

С наближаването на реалната премиера на Google Pixel 6 разбираме повече детайли за плановете на компанията. Новото поколение смратфони на компанията ще използва процесор с името Google Tensor. Aрхитектурата се проектира от експерти на Google и усъвършеснствани алгоритми с изкуствен интелект.

Според данни на Nikkei производството на Tensor SoC ще бъде поверено на Samsung. Това не е случайно, тъй като Samsung е един от лидер в производството на мобилни процесори. Корейския производител вече обяви фокуса си към 4nm и 5nm технологии.

 

 

Google Tensor се очаква да бъде базиран на същата 5-нанометрова технология, с която са създадени Qualcomm Snapdragon 888  и Samsung Exynos 2100 процесорите. По този начин се осигурява по-висока производителност, но и по-ниска консумация на енергия. Можем да сме сигурни, че Android 11 и софтуерни оптимизации допълнително ще предоставят повече време с едно зареждане на собствениците на Pixel 6 серията.

Конкретните технически параметри на Google Tensor ще бъдат разкрити на по-късен етап. Смартфоните също така ще имат сензори за пръстов отпечатък в дисплея, както и Titan M2, който ще гарантира оптимална сигурност. Използването на собствен процесор ще позволи на Google да имат пълен контрол над софтуера и хардуера в бъдещите си смартфоните.

 

Още от Digital: Google тестват изкуствен интелект, който може да проектира процесори