Samsung вече усилено гледа към смартфоните си през следващата година. Компанията е готова и с новия процесор, който ще използва в смартфоните от серията Galaxy S11, чиято премиера ще е през февруари. Той се казва Exynos 990 и по данни на Samsung ще е 20 % по-бърз от Exynos 9825, съобщава SlashGear.

 

Процесорът Exynos 990 ще използва най-актуалния хардуер на ARM, като ще има 8 ядра. Две от тях ще са собствена разработка на Samsung, а останалите са комбинация от Cortex A-ядра на ARM. Процесорът ще използва и новото поколение графични контролери Mali-G77, които обещават много по-добра производителност. В характеристиките на Exynos 990 има още вграден двуядрен невронен процесор. Той ще ускорява работата на AI услуги и технологии, като ще върши всичко на усторйството, без нужда от интернет връзка.

 

Exynos 990 ще може да работи и с новия 5G модем на Samsung. Exynos 5G Modem 5123 е първият такъв чип, който е произведен по 7nm технология. Той е съвместим и с всички предишни мрежови технологии от 2G до LTE и разновидностите на 5G – под 6GHz и mmWave 5G. Процесорът ще може да работи и с 12GB RAM, какъвто модул ще предложи Samsung. Всичко трябва да влезе в масово производство съвсем скоро и да намери място в моделите на компанията през следващата година.

 

Още от Digital: Samsung Galaxy S11 ще има по-издължен дисплей със съотношение на страните 20:9