Samsung продължава да бъде най-големият производител на смартфони в световен мащаб. Компанията продава десетки милиони устройства всяко тримесечиe и задава тенденциите в мобилната индустрия. Moделите с бранда Samsung Galaxy оглавяват различни класации за продажби, най-добри камери и др.

Aко сте собственик на смартфон на компанията трябва да бъдете много внимателни. Експерти по киберсигурност на компанията Oversecured откриха наличието на неприятни уязвимости в някои модели на Samsung. Тестовете им показват, че е възможно трети страни да си осигурят достъп до съобщенията съхранявани в смартфоните.

Проблемът е свързан с уязвимости в предварително инсталираните приложения, които излагат на риск SMS/MMS съобщенията. Хакерите могат да видят и редактират списъка с контакти и разговори, но също  да инсталират приложения с администраторски права. Това е неприятно, тъй като им предоставя много по-голям контрол над устройствата, отколкото вероятно ви се иска.

 

 

Създателят на компанията Оversecured, Сергей Тошин e част от официалната програма за откриване на бъгове на Samsung. От началото на годината досега е доказал съществуването на почти 20 уязвимости, които крият различни рискове за потребителите. Някои от тях засягат Samsung Knox софтуера, както и Secure Folder приложението.

Важно е да отбележим, че компанията е информирана за откритията на Oversecured и са предоставили пачове за почти всички докладвани проблеми. Най-вероятно скоро ще бъде разпространен ъпдейт, който да премахне възможността хакери да имат достъп до SMS съобщения и списъка с контакти. Докато това се случи следете какъв софтуер изтегляте на своето устройство.

Сергей Тошин е докладвал 17 проблема на Samsung, като 14 от тях вече са отстранени. Корейският производител вероятно се нуждае от повече време, за да разпространи необходимия ъпдейт, който да ни предпази и от другите три уязвимости.

 

Още от Digital: Новите смартфони на Samsung ще получават четири години ъпдейти за сигурност