Само преди броени дни ви информирахме как Google откриха пропуск в сигурността, който от години излага на риск собствениците на iPhone. В случава става въпрос за база данни от хакнати уеб сайтове, които се използват за инфектиране на хиляди версии на смартфоните по цял свят. Тази уязвимост бе открита от експерти на Goolge, които на свой ред предоставиха наличната информация на Apple. Компанията вече предостави пачове, oтстраняващи проблема в iOS 12.1.4.

 

Оказва се, че устройствата с iOS може да не са единствените изложени на риск устройства от тази заплаха. Близки до Forbes източници твърдят, че създателите на заплахата са провеждали подобни атаки и други две популярни платформи като Android и Windows. Според данните им разработката на зловредния софтуер е част от опитите да се проследят членовете на етническата групировка "Uighur" от китайското правителство. Операцията е в активен стадий от поне две години.

 

 

Данни на международни служби разкриват, че повече от 2 млн. членове на "Uighur" и мюсюлмани са изпратени в политически лагери в Китай само през последната година. Все още няма данни за устройствата, които са засегнати от предполагаемите кибернападения срещу смартфони с Android и компютри с Windows. Самият механизъм е идентичен с този на заплахата за iOS и е свързан с кликване върху линк към зловреден софтуер от конкретна страница в интернет.

 

Още от Digital: Седем настройки за сигурност в iPhone, които е добре да активирате