Преобладаващата част от смартфоните с Android използват процесори на Qualcomm, които от дълго време доминират мобилната индустрия. Технологиите на компанията се използват от стотици различни модели на голям брой производители. Експерти по сигурността на Check Point, обаче предупреждават за сериозен проблем, който е свързан с хардуера на Qualcomm.

След серия от тестове специалистите откриват повече от 400 бъга в кода на Digital Signal Processor (DSP) модулите, които се използват от процесорите на компанията. Още по-неприятното е, че въпросните чипове се използват от милиони смартфони с Android по цял свят. 

От CheckPoint предупреждават, че въпросните уязвимости позволяват на хакерите от разстояние не само достъп до личната информация, но също до ключови функционалности на устройствата. В това число влиза записване на разговори, кражба на поверителни данни, но също инсталиране на зловреден софтуер

Бъговете открити от Check Point са кръстени с кодовото име "Achilles", съобщава AndroidAuthority.

 

 

На този етап компанията се въздържа от публикуването на повече детайли за недостатъците, които излагат на риск милиони устройства с процесорите на Qualcomm по цял свят. Добрата новина е, че засега няма данни за провеждане на сериозни кибератаки на хакерите, които се възползват от "Аchilles".

Водещите производители не могат да предоставят софтуерни ъпдейти, тъй като проблема е в самия хардуер на Qualcomm и изисква действия от самата компания. Едва след като Qualcomm отстранят проблема е възможно да се актуализират засегнатите устройства. Вече се провеждат разговори между компанията и партньорите им в индустрията, за да се предотвратят бъдещи проблеми. 

Собственици на смартфони с Android е необходимо да внимават какво съдържание изтеглят и да следят за необичайна активност в своите устройства, която може да е признак на  подобен проблем. В заключение ще отбележим, че 40% от всички смартфони продадени в световен мащаб през миналата година имат процесори на Qualcomm, което нагледно показва колко голям брой устройства могат да бъдат засегнати от "Achilles".

 

Oще от Digital: Qualcomm искат да получат лиценз за продажба на процесори на Huawei