Сегашната система за актуализации нa Аndroid не позволява едновременно да използвате мобилно приложение и да го ъпдейтвате към новата му версия. Вместо това трябва да спрете да работите с него, докато изчаквате да се изтегли необходимата актуализация. Повечето собственици на смартфони са свикнали със ситуацията, но въпреки това Google тестват решение на този досаден проблем. Софтуерните инженери на компанията вече работят над нов програмен интерфейс API, който да го отстрани. 

 

Благодарение на него самите разработчици ще могат да оптимизират мобилните приложения по такъв начин, че да се актуализират, позволявайки ни да продължим да ги използваме. Самият ъпдейт ще се изтегля и инсталира във фонов режим и няма да изисква да излизаме от профила си и да изчакаме да завърши целия процес, предаде Engadget. Предвидена е и възможност да бъдете подканени сами да спрете да използвате даден софтуер само в случаите, когато актуализацията включва критичен ъпдейт.

 

 

Разработчиците ще имат възможността да интегрират по различен начин функцията към своите приложения и например да ни позволят да работим с тях във Full Screen режим, докато се ъпдейтват и др. Експериментира се и с идеята как софтуерните актуализации да се стартират и управляват по-лесно от интерфейса на отделните приложения. Предстоят още тестове на тези нововъведения и можем да предположим, че реалната им интеграция в Google Play ще стане факт в началото на следващата година.

 

Oще от Digital: Всички ъпдейти на приложения трябва да са оптимизирани за Android Oreo от ноември