Колко често се замисляте за приложенията, които инсталирате на компютъра си? А трябва. Не става въпрос за приложения като Microsoft Word или Adobe Photoshop, които имат милиони потребители и са напълно безопасни за използване. Става въпрос за тези приложения на трети страни, които може и да изпълняват полезни задачи, но шпионират потребителите и причиняват повече вреда, отколкото полза.

 

Разбира се, повечето Windows приложения няма да причинят проблеми. Но има някои, много от които са популярни, които не трябва да инсталирате по различни причини, смятат от Make Use Of.

 

Ето шест приложения и програми за Windows, които трябва да избягвате:

1. CCleaner

В случай, че не сте наясно, CCleaner е като подобрена версия на вградения инструмент Windows Disk Cleanup. Приложението обслужва две функции. Първо, то може да действа като инструмент за поверителност, като изтрива информация като историята на сърфирането ви или наскоро отворените от вас приложения. На второ място, то може да премахне старите неизползвани приложения от вашата система. Това включва регистрационни файлове на Windows, стари инсталационни файлове и временни интернет файлове.

 

Нито една от тези характеристики не е в основата си лоша, но проблемът е, че подобен род програми правят смели обещания, но често причиняват повече вреда, отколкото добро, особено ако не знаете как да интерпретирате резултатите. Освен това, CCleaner беше замесен в скандал със зловреден софтуер през септември 2017 гoдина, за да поддържате безпроблемната работа на системата наистина нямате нужда от приложението.

2. iTunes

Ако някога сте използвали Mac, то тогава знаете, че iTunes е ужасен софтуер. И ако приложението на Apple е ужасно за Mac, представете си колко лошо е то за Windows.  iTunes няма да повреди системата ви или да инсталира злонамерен софтуер. И няма да ви шпионира или да ви отегчава с реклами. Програмата е бавна, и напълно ненужен начин за управляване и слушане на музика. Актуализациите ѝ са прекалено чести и отнемат векове, а основните функции на приложението са организирани по объркващ начин. Почти всяка от основните алтернативи – като MusicBee, Winamp и foobar2000 – предлага по-добри възможности  на потребителите.

3. Norton Anti-Virus

Norton Anti-Virus предпазва вашия компютър от всички заплахи, но вместо да ускори работата на компютъра, той я забавя. Дори от компанията преди време признаха за този недостатък на програмата си. На този етап те твърдят, че проблемът е останал в миналото. Ако обаче се поровите в интернет, ще намерите стотици публикации от потребители, които се оплакват от същия проблем. Много от тях са датирани през последните 12 месеца. Не поемайте риска и спестете пари. Използвайте един от най-добрите безплатни антивирусни програми вместо Norton Anti-Virus.

4. WhatsApp

Знаете ли, че WhatsApp предлага десктоп версия на приложението? Тя излезе през май 2016 година. Инсталираното приложение заема почти 100 MB пространство, което е изненадващо количество за нещо с такава ограничена функционалност. Това доказва само едно, програмистите са кодирали лошо своето приложение, а това няма как да не се отрази на вашата система.

5. Flash Player

Ако има приложение в този списък, което трябва да избегнете на всяка цена, то е Flash Player. То е на повече от 20 години и е бедствие за сигурността през последното десетилетие. В средата на 2017 година, Adobe обяви, че ще се оттегли от Flash, но услугата ще съществува до 2020 година.

 

Въпреки че пенсионирането е нещо добро, това означава, че Adobe ще спре да поддържа продукта. А предвид факта, че през ноември 2017 година компанията е засякла 67 Flash бъга, трябва да сте наясно, че използването на софтуера ви гарантира проблеми.

6. Internet Explorer

Изненадващо е, че въпреки наличието на Edge, Microsoft продължава да предлага Internet Explorer за изтегляне. Официално, сега браузърът е спрян. Microsoft заяви, че няма да работи по никакви нови функции. Последната актуализация обаче стана достъпна през декември 2017 година, което предполага, че компанията не е готова да обърне гръб на стария си браузър.

 

Разбира се, Microsoft ще актуализира приложението още няколко години като част от политиката си за поддръжка, но е трудно да се разбере защо приложението все още е достъпно за изтегляне на обществеността, тъй като има безброй по-добри браузъри, които можете да използвате.

 

Вижте 4 браузъра, които гарантират пълна анонимност в Интернет